legionella air conditioning

Is het mogelijk om legionella in een airco te krijgen

De zomer staat weer voor de deur. De laatste jaren brengt die behoorlijk tropische temperaturen mee. Heerlijk overdag, zolang je er buiten van kan genieten, maar onze huizen zijn vaak wat minder aangenaam. De warmte blijft lang hangen en vooral wanneer je wil slapen is dat niet fijn.

Het installeren van een airco is iets waar steeds meer mensen voor kiezen. In elke straat zie je wel een woning waar een airco-unit aan de muur hangt. Toch zijn er nog veel mensen die bang zijn dat ze er ziek van worden, maar is dat eigenlijk wel waar?

legionella air conditioning

Hoe werkt een airco?

In de zomer onttrekt een airco vocht uit de lucht. Via een leiding waar gas in zit, wordt de warme lucht vervoert naar de buitenunit. Daar wordt de warmte afgegeven en vervolgt de afgekoelde lucht zijn weg weer naar de binnenunit. In de winter kan dit proces worden omgekeerd, waardoor een airco niet alleen een verkoelende, maar ook een verwarmende functie heeft.

Is het mogelijk om Legionella in de air conditioning te krijgen?

In principe is het niet mogelijk dat er Legionella air conditioning wordt verspreid. Echter, wanneer er geen goed onderhoud wordt gepleegd, is er een kleine kans dat dit wel gebeurd. Legionella, ook wel bekend als de veteranenziekte, vindt het heerlijk om zich op te houden in water tussen de 25 en 45 graden. Bij deze temperaturen vermeerderd de bacterie zich moeiteloos. Het is daarom van groot belang om de airco regelmatig goed te onderhouden, zodat eventuele defecten snel worden opgemerkt.

Hoe kan Legionella zich verspreiden?

Als er sprake is van bacteriegroei in een laagje water in de airco, dan kan dit via de lucht worden verspreid. Vooral in de winter, wanneer de airco als verwarmer wordt gebruikt en er vocht wordt afgegeven aan de binnenlucht.

Via deze vochtdruppels lift Legionella mee en kan voor een besmetting zorgen. Middels goed onderhoud, maar ook door het plaatsen van antibacteriële systemen, is de kans op Legionella in de airco echter zeer klein.