4 redenen waarom jij geen goed houtvuur kunt stoken

Stoken in een houthaard is een uitstekende manier om jouw huis te verwarmen. De meeste houthaarden hebben een rendement van circa 80%. Maar waarom lukt het je niet om het vuur goed aan te krijgen en draaiende te houden? Dit lees je hieronder.

1.      Gebruik je de juiste brandstof?

De juiste brandstof is de key tot een goed vuurtje. Het is belangrijk om onbewerkt hout te gebruiken. Hiermee bedoelen we hout waar geen verfresten of andere schadelijke bestandsdelen op zitten. Daarnaast is het belangrijk dat het hout een vochtpercentage heeft van minder dan 20%. Dit krijg je voor elkaar door ruim voor het stookseizoen de houtblokken klaar te maken en op te slaan in een houtopslag waar natuurlijke elementen, zoals de zon en de wind, goed bij kunnen. De meeste houtsoorten hebben circa 1 à 2 jaar nodig om te drogen. Weet je niet wanneer het hout een vochtpercentage van minder dan 20% heeft bereikt? Kijk dan of de schors van het hout los laat. Wanneer dit het geval is, is het hout vaak droog genoeg om te stoken. Het is aan te raden om hout te halen bij een gespecialiseerde houtleverancier. Zo weet je zeker dat het hout van goede kwaliteit is.

Daarnaast is het belangrijk om andere dingen, zoals papier en karton, uit het vuur te houden. Bij de verbranding van papier en karton komen vele schadelijke stoffen vrij, omdat het drukinkt bevat.

1.      Rookanaal met de juiste trek?

Ook is het belangrijk dat jouw rookkanaal de juiste trek heeft. Een rookkanaal voert de verbrandingsgassen af naar buiten. Lucht en rook verplaatsen zich vanaf de plek waar de druk hoog is, naar een plek waar de druk lager is, ook wel onderdruk genoemd. In een afvoer naar buiten heerst een onderdruk, waardoor rook en lucht die kant op verplaatst. Wanneer dit goed werkt, hoe beter de trek is in een rookkanaal. In hoeverre dit goed werkt, is afhankelijk van de lengte en het aantal bochten in een rookkanaal. Ga dus na of het rookkanaal niet te lang is of dat er wellicht te veel bochten in het rookkanaal bevinden. Belangrijk is om voor plaatsing van een houtkachel, je goed te laten adviseren hoe het rookkanaal er uit moet komen te zien.

2.      Ventilatie in de ruimte

Daarnaast is ventilatie in de ruimte erg belangrijk. Bij de verbranding van hout is zuurstof essentieel. Het is daarom aan te raden om een raampje of ventilatieroosters op en te zetten. Er bestaan ook houtkachels ontwikkeld die zuurstof uit de kruipruimte of van buitenaf aanzuigen. En dat geval is het niet nodig om af en toe een raampje open te zetten of ventilatieroosters open te zetten.

1.      Smoor het vuur niet

Tot slot is het erg belangrijk om een kachel aan te schaffen met het vermogen dat past bij de te verwarmen ruimte. Wanneer je een kachel aanschaft met een te groot vermogen, dan zal die vaak gesmoord branden, omdat het anders veel te warm in de kamer wordt. Dit zorgt direct ook voor roetvorming wat slecht is voor het milieu. Een te kleine kachel daarentegen, zal bij extreme kou niet kunnen bieden waar je op dat moment behoefte aan hebt, een volledig verwarmde ruimte.

Kortom, een mooi vuurtje hangt af van verschillende aspecten. Belangrijk is om je al bij de aanschaf van de haard over deze aspecten goed te laten adviseren. Zo ligt een minder mooi vuurbeeld in ieder geval niet aan bijvoorbeeld de lengte van het rookkanaal. Staat de haard goed opgesteld, kijk dan kritisch naar de gebruikte brandstof en de aanwezige zuurstof in de ruimte. Bent u op zoek naar een houtkachel? Neem dan een kijkje op superkachels.nl.