Invloed van je inkomen op hypotheek

Als je een huis wilt kopen, speelt je inkomen een grote rol bij het bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Geldverstrekkers kijken naar wat je verdient om te beslissen hoeveel geld ze kunnen lenen. Het idee hierachter is simpel. Ze willen zeker weten dat je elke maand de hypotheek betaalt. Je inkomen geeft ze een idee van je financiële stabiliteit. Organisaties zoals Univé bieden advies over financiële producten, waaronder hypotheken, en kunnen je helpen te begrijpen hoe je inkomen invloed heeft op je mogelijkheden. Het is belangrijk te weten dat vaste inkomsten meer zekerheid bieden aan de geldverstrekker. Dat betekent dat als je een vast contract hebt, je vaak meer kunt lenen dan iemand met een tijdelijk contract of een freelancer. 

Hoe inkomen wordt berekend

Je inkomen wordt op verschillende manieren berekend afhankelijk van je werkstatus. Voor iemand in loondienst kijken banken naar het bruto jaarinkomen. Als je zelfstandige bent, kijken ze naar je gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Dit doen ze om een zo stabiel mogelijk beeld te krijgen van wat je verdient. Bonussen, overwerk en andere variabele inkomsten worden soms ook meegerekend, maar vaak niet voor de volle honderd procent. Dit komt doordat deze inkomsten kunnen fluctueren en dus minder zekerheid bieden over je vermogen om te betalen. Voor mensen met een flexibel inkomen kan het daarom lastiger zijn om een hoge hypotheek te krijgen. 

Verschillende inkomens, verschillende hypotheken

De hoogte van je inkomen bepaalt niet alleen hoeveel je kunt lenen, maar kan ook invloed hebben op het type hypotheek dat je kunt krijgen. Met een hoger inkomen kun je wellicht kiezen voor een hypotheek met een lagere rente of betere voorwaarden. Univé en soortgelijke organisaties kunnen adviseren over de verschillende soorten hypotheken die passen bij je financiële situatie. Het is ook goed om te weten dat de overheid soms regelingen heeft om starters op de woningmarkt te helpen. Dit kan je extra mogelijkheden geven, afhankelijk van je inkomen. 

De inkomensveranderingen in de toekomst

Je huidige inkomen is belangrijk, maar banken kijken ook naar je toekomstige inkomensperspectief. Als je kunt aantonen dat je inkomen waarschijnlijk zal stijgen, kan dit positief werken. Dit is vooral relevant voor jonge professionals die aan het begin van hun carrière staan. Het hebben van een duidelijk carrièrepad en potentieel voor salarisverhoging kan je helpen een hogere hypotheek te krijgen. Het is een goed idee om tijdens het hypotheekgesprek hierover te praten en eventuele bewijzen van toekomstige inkomens verhogingen mee te nemen.

Bereid je altijd goed voor

Je inkomen speelt dus een cruciale rol bij het bepalen van je hypotheek mogelijkheden. Het is slim om je goed voor te bereiden voordat je de hypotheekmarkt betreedt. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie en toekomstperspectieven. Organisaties zoals Univé kunnen hierbij helpen door je van advies te voorzien. Door je opties zorgvuldig te overwegen en advies in te winnen, kun je de beste weg vinden naar een passende hypotheek voor jouw situatie.

bankpasjes