Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

Waarop letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

‘We’ zijn steeds meer aan het verduurzamen in ons huishouden. Eén van de meest effectieve manieren om dat te doen is het installeren van een warmtepomp. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij de aanschaf van een warmtepomp. Bij Dominique Wonen delen we met u onze waardevolle inzichten en tips om u te helpen de juiste keuze te maken bij het kopen van een warmtepomp.

Welk type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Zo zijn er lucht-luchtwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen. Het is wel erg handig om te begrijpen welk type warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning en wat uw wensen zijn. Ze hebben namelijk elk hun voordelen en installatievereisten. Zorg er dus voor dat u goed geïnformeerd bent voordat u een warmtepomp koopt.

Energielabel en energie-efficiëntie

Bij het kiezen van een warmtepomp is het belangrijk om te letten op het energielabel en de energie-efficiëntie van het systeem. Met een hoogwaardige warmtepomp met een goed energielabel, kunt u uw energieverbruik aanzienlijk verminderen en uw energierekening omlaag brengen. Let ook op het seizoensrendement (SPF) en het energielabel om ervoor te zorgen dat u een energiezuinig en dus kosteneffectief systeem kiest.

Vermogensbehoefte

Ook het bepalen van de juiste vermogensbehoefte van uw warmtepomp is belangrijk. Een te kleine warmtepomp kan uw huis niet voldoende verwarmen; en een te grote warmtepomp verbruikt onnodig veel energie. Laat een professionele installateur de warmtebehoefte van uw woning beoordelen. Dan kiest u voor de goede maat warmtepomp!

Geluidsniveau

Warmtepompen produceren best wel wat geluid tijdens het verwarmen en koelen. Is het geluidsniveau voor u belangrijk? Let daar dan op. Het geluidsniveau in decibel (dB) wordt door de fabrikant altijd vermeldt. Let vooral op als uw warmtepomp dicht bij slaapkamers of uw buren plaatst. De pomp mag natuurlijk geen overlast veroorzaken.

Installatie en onderhoud

Een goede installatie van uw warmtepomp is cruciaal voor goede prestaties. Kies dus ook voor een ervaren, gekwalificeerde installateur, zodat de warmtepomp correct wordt geïnstalleerd. Ook regelmatig onderhoud van de warmtepomp mag u niet vergeten om de levensduur te verlengen en storingen te voorkomen. Informeer naar het onderhoudsplan en eventuele garanties, voordat u tot aanschaf van een warmtepomp overgaat.

Contact opnemen

Heeft u vragen over de aanschaf van een warmtepomp? Neem dan contact op met een professional op dit gebied voor persoonlijk advies en begeleiding voor wat uw wensen rond de warmtepomp zijn. Meer blogs lezen over zo onbezorgd (duurzaam) mogelijk wonen? Klik dan op deze link voor het overzicht.