Wat ga je doen in huis: behangen of schilderen

Wat ga je doen in huis: behangen of schilderen

Behangen of schilderen; voor- en nadelen

Bij het inrichten en decoreren van een kamer moet je best veel beslissingen nemen. Zo kun je ook voor het volgende dilemma komen te staan: behangen of schilderen? Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om ze goed af te wegen, voordat je een beslissing maakt over behangen dan wel schilderen. Dat kan veel gedoe voorkomen.

Voordelen van behangen

Behangen heeft een aantal voordelen. Het kan een kamer gezellig en warm aankleden. Er zijn eindeloos veel patronen verkrijgbaar en kleuren om uit te kiezen. Je kunt je hiervoor altijd laten inspireren in een behangwinkel. Behang is ook goed om oneffenheden en scheuren in de muur te verbergen. Ook een voordeel is dat behang vaak duurzamer is dan verf en langer meegaat zonder te vervagen.

Nadelen van behang

Behang heeft daarentegen ook een aantal nadelen. Behangen kan tijdrovend en soms ook gewoon moeilijk zijn, vooral als je er geen ervaring mee hebt. Het kan ook duurder zijn dan schilderen, vooral als je er een professionele behanger voor inhuurt. Daarnaast kan het lastig zijn om behang te verwijderen als je van gedachten verandert of als het beschadigd raakt.

De voor- en nadelen van schilderen

Schilderen heeft ook zijn voor- en nadelen. Zo kan het gemakkelijker en sneller zijn dan behangen. Of goedkoper, vooral als je het zelf gaat doen. Schilderen geeft vaak ook een modernere en strakkere uitstraling aan een kamer. Uiteraard heeft schilderen ook nadelen. Je kunt in de war raken van het kleurenaanbod. En het gebruik van patronen en texturen is veel minder dan bij behang. Ook is verf doorgaans minder duurzaam dan behang. Het kan na verloop van tijd vervagen of afbladderen.

Wat is de beste keuze voor jou?

Dus, wat is de beste keuze voor jou? Als je op zoek bent naar een gezellige sfeer en graag de keuze hebt uit een ​​breed scala aan patronen en kleuren, dan is behangen wellicht de beste optie. Wil je het moderner, sneller en voordeliger aanpakken? Dan is schilderen wellicht meer geschikt.

Moet je wel kiezen? Combineren kan ook!

Weet ook dat je niet per se hoeft te kiezen tussen behangen of schilderen. Het is mogelijk om beide te combineren en bijvoorbeeld één muur te behangen en de rest te schilderen of om een patroon te schilderen op een effen achtergrond. Neem dus de tijd om te beslissen wat het beste is voor jou en je huis. Wij geven hier vaker tips voor lekker wonen. Kijk hier dus eens naar ons overzicht informatieve blogs over wonen.