Unieke Beni Ouarain tapijten in de woonkamer dankzij Ghalia

Er zijn vele soorten vloerkleden, maar een van de bekendste is misschien wel het Berber vloerkleed of Berber tapijt. Berber tapijten staan bekend om hun warme en wollige karakter en daardoor perfect voor Nederlandse huiskamers.

Ontstaan

Marokko staat al eeuwenlang bekend om het weven van de mooiste tapijten ter wereld. De traditie van het tapijt weven begon in de 8ste eeuw, toen Berberstammen zich in Marokko vestigden en zich de kunst van het tapijt knopen eigen maakte. Vandaag de dag bestaan de Berberstammen nog steeds en met het zwarte wol van de schapen die zij hoog in het Atlasgebergte weiden, maken ze wollen vloerkleden. De stammen die deze tapijten maken, hebben hun naam aan de tapijten gegeven. Daarom zijn de tapijten beter bekend onder de naam Berber tapijten.

Patronen en kleuren

Berber vloerkleden zijn handgemaakt en daardoor is ieder vloerkleed uniek. Geen patroon of kleur is precies hetzelfde en dat maakt ze zo speciaal. De Berbers, en dan vooral de vrouwen die de tapijten maken, baseren de patronen en kleuren op belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Hierdoor zijn liefde, natuur en geluk vaak terugkerende elementen in de Marokkaanse vloerkleden. De mooie, heldere kleuren die in de tapijten gebruikt worden zijn allemaal natuurlijk. Zo worden de kleuren blauw, geel, oranje, paars en rood verkregen uit hennaplanten en granaatappel-, vijgen- en theebladeren.

Soorten

De Berber tapijten kunnen in verschillende categorieën verdeeld worden, de twee bekendste zijn Beni Ouarian en Azilal.

  • Beni Ouarian: de Beni Ouarian-stam bestaat uit een aantal verschillende Berberstammen. De tapijten worden gemaakt van een zeer hoge kwaliteit wol en de kleden worden ook geweven ter bescherming tegen bedreigingen van buitenaf.
  • Azilal: Azilaltapijten werden pas 25 jaar geleden ontdekt en komen uit de Azilalregio. De kwaliteit is hetzelfde als de Beni Ouarian kleden, alleen worden de Azilaltapijten niet voor commerciële doeleinden geweven. Hierdoor zijn ze extreem gewild bij mensen over de hele wereld.

Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig Berber tapijt of juist een unieke, Azilaltapijt wilt hebben, tegenwoordig kan je ze bijna overal kopen in verschillende maten en kleuren en voor verschillende prijzen. Wij kunnen van harte aanbevelen Ghalia Home Accessories. Dit is een webwinkel opererend vanuit Lisse. De showroom kun je bezoeken en is gevestigd op volgend adres: Koninginneweg 4, 2161 ZP Lisse, Nederland.

Nu je toch aan het shoppen bent naar oosterse woon accessoires hebben we twee extra aanbevelingen:

Eerlijk, duurzaam en handgemaakt oosterse lampen o.a. uit Marokko, Egypte en Turkije.
Een Egyptische waterpijp, shisha of hookah zal – ook als je geen roker bent – jouw interieur een prachtig oosters tintje geven.

Ten slotte, laatste raad, vraag altijd wel even na hoe het tapijt onderhouden moet worden, je wilt natuurlijk niet dat je mooie vloerkleed beschadigd raakt!