Bezwaar WOZ waarde aantekenen, hoe doe je dat?

De WOZ waarde is iets waar elke eigenaar van een woning elk jaar opnieuw met een beetje angst naar uitkijkt. De WOZ waarde vormt namelijk in de praktijk de maatstaf voor de zogenaamde heffingen en belastingen waar je mee kan worden geconfronteerd. In het merendeel van de gevallen is het zo dat deze waarde vrij correct door de gemeente wordt bepaald. Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk dat er hier en daar eens een foutje insluipt. Een dergelijk foutje zou ervoor kunnen zorgen dat de waarde veel te hoog uitvalt. In die situatie is bezwaar WOZ waarde aantekenen mogelijks het overwegen waard. Ben jij dat ook van plan? Hou dan wel even rekening met de informatie die we hebben neergeschreven hier op deze pagina. 

Met welke zaken houdt men rekening voor het bepalen van de WOZ waarde?

Het spreekt voor zich dat er bij de vaststelling van de WOZ waarde rekening wordt gehouden met tal van verschillende zaken of factoren. In eerste instantie zijn er de gegevens die eigenlijk nooit zullen veranderen. Enkele voorbeelden van dergelijke gegevens zijn de volgende:

  • De omvang waar de woning over beschikt;
  • De ligging van de woning in kwestie;
  • Het bouwjaar van het pand;
  • Het soort woning waarvan sprake is; 
  • De grondoppervlakte waar het perceel over beschikt;

Dat er elk jaar opnieuw overwogen dient te worden om bezwaar WOZ waarde aan te tekenen is het gevolg van het feit dat er ook rekening wordt gehouden met de actuele verkoopprijzen van gelijkaardig vastgoed als de jouwe. Dit uiteraard voor alle duidelijkheid ook in dezelfde buurt. 

Welk voordeel kan bezwaar WOZ waarde opleveren?

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich afvragen welk voordeel bezwaar WOZ waarde nu in de praktijk precies kan opleveren. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het zo dat deze waarde bepalend is voor de heffingen evenals belastingen waar je mee kan worden geconfronteerd als eigenaar van een woning. Door deze waarde binnen de perken te houden zal je tot de vaststelling komen dat ook deze kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Dit gezegd hebbende spreekt het uiteraard voor zich dat je bezwaar wel gegrond moet zijn. In het merendeel van de gevallen kan er in de praktijk worden vastgesteld dat deze waarde toch wel vrij correct wordt bepaald.

Waar rekening mee houden bij bezwaar WOZ waarde aantekenen?

Wil jij graag bezwaar WOZ waarde aantekenen? Dan zijn er een aantal zaken waar je de nodige aandacht aan zal moeten besteden. Allereerst is er de werkwijze die je moet hanteren. Deze is niet vastgesteld. Dit betekent dat de werkwijze die je moet volgen verschilt afhankelijk van de gemeente in kwestie waarin je een woning hebt. De exacte manier waarop het WOZ waarde bezwaar moet worden aangetekend is te achterhalen door de inhoud van de bijlage te lezen bij de zogenaamde WOZ-beschikking. Hou er wel rekening mee dat je bezwaar aangetekend dient te worden binnen de periode van 6 weken volgend op de datum van de WOZ-beschikking. Teken je het bezwaar niet binnen deze vooropgestelde termijn aan? Dan heb je helaas je kans voor dat jaar verkeken.