De voordelen van het gebruik van mulch in de tuin

Mulch Techniek is een veel gebruikte bodembeschermende techniek voor tuinen en aanplantingen. Het kiezen van de juiste mulch zal een zeer gunstig effect hebben op uw tuin door waardevolle voedingsstoffen aan de bodem te geven. Bekijk hieronder de belangrijkste kenmerken van deze techniek.

Voordelen van mulchen

Mulchen is een zeer belangrijk element bij het tuinieren. De belangrijkste voordelen zijn:

Het voorkomt de groei van onkruid;

Het houdt de bodemvochtigheid op peil;

Houdt de bodemtemperatuur in evenwicht.

Tijdens koude periodes beschermt mulch planten tegen bevriezing en ontdooiing, waardoor de wortels van de plant vaak uit de grond schieten.

Soorten mulch

Een doeltreffende mulch moet dik genoeg zijn om te voorkomen dat er onkruid groeit, maar toch licht genoeg om water en lucht door te laten. Er zijn verschillende mulchopties, en het is noodzakelijk het bodemtype en de te telen plantensoorten te beoordelen. Hieronder staan de belangrijkste bestaande opties. Bekijk ze!

Houtsnippers

Houtsnippers moeten dicht bij boomstammen worden geplaatst en in tuinen waar niet te veel verkeer is beter. Deze mulch soorten breken langzaam af en leveren waardevolle voedingsstoffen voor de bodem.

Grasmaaisel

Grasmaaisel is geschikt voor plaatsen waar veel onkruid voorkomt.

Dit type mulch heeft een hoog watergehalte, wat een geschikt thermisch milieu voor planten oplevert. Grasmaaisel verteert snel en moet dus vaker opnieuw worden aangebracht dan andere soorten mulch.

Grind en steen

Grind en steen is geschikt voor gebieden die een goede waterafvoer vereisen met planten die zich beter ontwikkelen op warmere plaatsen.

Bovendien wordt deze optie vaak gebruikt om esthetisch aantrekkelijke composities te maken, zoals jardin paden en gebieds afscheidingen.

Het type bedekking voor uw tuin moet passen bij de esthetische aantrekkingskracht die u wenst en de voordelen die zij opleveren voor het gewas. Voor een rustieke decoratie zijn stenen of houten schelpen meer geschikt. Voor een modernere inrichting is het de moeite waard te investeren in gekleurde oplossingen zoals rubber of geverfd hout.

Er zijn talloze mogelijkheden om van uw tuin een gezonde en mooie plek te maken, zoals door het gebruik van houtsnippers!