Magazijninrichting is een uitdaging

Dit artikel gaat over magazijninrichting. Daarbij dient met veel factoren rekening te worden gehouden. We gaan er hier vanuit dat je de ruimte in je magazijn optimaal wilt benutten. Dat betekent een zo goed mogelijk gebruik van magazijnstellingen. Daarvan bestaan diverse modellen. Als het dak van het magazijn erg hoog is, dan kan er boven de stellingen nog veel ruimte overblijven. Om de hoogte van het magazijn dan beter te kunnen benutten, kan de plaatsing van een tussenvloer worden overwogen. Hoe flexibel dient de magazijninrichting te zijn, is een belangrijke vraag.

Magazijnstellingen

Magazijnstellingen dienen ervoor om je magazijnruimte goed te benutten. Bij de keuze van de stellingen gaat het om wat je wilt opslaan. Dat betekent wat de omvang van de goederen is, hun vorm, hoe zwaar ze zijn en hoe ze zijn verpakt. Voor de opslag van lange buizen, kan je denken aan het gebruik van draagarmstellingen. Als goederen op pallets het magazijn binnenkomen en weer verlaten, dan liggen palletstellingen voor de hand. Ook de breedte van gangpaden is een factor. Die moeten bijvoorbeeld breder zijn voor vorkheftrucks dan voor een orderpickkar. Bij de magazijninrichting dien je rekening te houden met wat de hardlopers zijn en welke niet. Hardlopers zal je daar willen plaatsen, waar ze gemakkelijk te bereiken zijn.

Tussenvloer

Bij de magazijninrichting hou je ook rekening met de hoogte van het magazijn. De plaatsing van een tussenvloer geeft je extra vloeroppervlakte. Zo’n vloer staat los van de rest van het magazijn. Deze heeft zijn eigen onderbouw en wordt normaliter opgebouwd met standaard componenten. Ze kunnen snel in elkaar worden gezet, aangepast, verplaatst en weer verwijderd. Doorgaans zul je op de tussenvloer goederen opslaan die niet hard gaan. Er zal een oplossing moeten zijn om die goederen omlaag te krijgen. Als je niet de trap op en neer wilt, dan zou je bijvoorbeeld een glijbaan kunnen installeren om goederen gemakkelijk en snel omlaag te krijgen.