Hoe zit het met mijn hypotheek als ik een zakelijke auto lease?

Wanneer je een huis wil gaan kopen heb je te maken met een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Mocht je een leaseauto hebben dan kan dat ook nog van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. In deze blog lees je alles over het hebben van een zakelijke leaseauto en hypotheek. En de relatie ertussen. 

Heeft het hebben van een zakelijke leaseauto gevolgen voor mijn maximale hypotheek? 

Een zakelijke leaseauto hoeft niet meteen invloed te hebben op je maximale hypotheekbedrag. Het hebben van een zakelijke leaseauto heeft geen betrekking op een persoonlijke lening. Het financiële risico ligt bij de werkgever die de auto voor je heeft geleased. Het is wel een gegeven dat je een bijtelling hebt voor het gebruiken van een zakelijke leaseauto. Deze bijtelling wordt bij je bruto-inkomen opgeteld. 

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een werkgeversverklaring gevraagd, hierbij moet je ook het brutosalaris optellen. Hier wordt dan wel het brutosalaris gevraagd dat zonder toeslagen, overwerk of auto van de zaak is. Als je hier meer over weten wil kan je hier meer informatie vinden.

Hoe ziet het dan met een zakelijke leaseauto als je ZZP’er bent?

Wanneer je ZZP’er bent kan je ook een zakelijke leaseauto gaan rijden. Deze komt dan op de naam van je bedrijf te staan. Daardoor zal het niet direct van invloed zijn op de hoogte van je maximale hypotheek. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je de kosten van de leaseauto wel moet betalen. Hierdoor maak je wel minder winst en zal je een iets lager bedrag aan hypotheek kunnen krijgen. In dit geval zou een bedrijfsauto als eigendom een betere keuze zijn. 

Conclusie

Zo kan je nu de conclusie trekken dat een zakelijke leaseauto nagenoeg geen effect zal hebben op je maximale hoogte aan hypotheek die je kan krijgen bij het kopen van een huis. Alleen als je als ZZP’er werkzaam bent moet je rekening houden met een iets lager hypotheekbedrag.