Milieuvriendelijke producten

Het is tegenwoordig razend populair om milieuvriendelijke en natuurlijke producten te kopen in plaats van de bijvoorbeeld plastic variant aan te schaffen. Bijna elk product op de wereld is in een milieuvriendelijke variant te verkrijgen: van bamboe dekbedden tot scheermesjes. Alles is mogelijk. Mensen vinden het zelf ook aantrekkelijk om voor een natuurlijke variant te kiezen. Dit gaat samen met de reden om op deze manier het klimaat te redden en van de wegwerpcultuur verleden tijd te maken.

Bamboe dit, honing dat, wat zijn nou écht natuurlijke of milieuvriendelijke producten?

Natuurlijke producten en vaak ook milieuvriendelijke producten zijn van materialen gemaakt die in de natuur om ons heen te vinden zijn: hout, bamboe, metaal of ingrediënten die in botanische tuinen worden gekweekt. Bamboe is een van de voornamelijkste materialen die wordt gebruikt voor milieuvriendelijke producten. Bamboe groeit namelijk razendsnel, waardoor het kappen ervan juist een pré is in plaats van schadelijk voor de natuur. Men kent veel producten wat van het boomsoort gemaakt wordt: bamboe dekbedden, rietjes en zelfs horloges. Natuurlijke producten staan vooral bekend om de biologische afbreekbaarheid: op een gegeven moment verteerd het product zelf. Milieuvriendelijke producten zijn er om de wegwerpcultuur af te remmen: door het gebruik van materialen die lang meegaan, is het overbodig om alternatieven van veel plastic aan te schaffen en dit uiteindelijk na een aantal keer gebruiken weg te gooien.

Redden we de wereld met deze duurzame producten?

Voor een deel wel. De producten gaan houtkap en -verwerking tegen, waardoor de bomen de zuurstof op kunnen nemen. Daarnaast wordt de plastic soep verkleind, doordat er minder plastic en dergelijk afval wordt weggegooid. Ook zijn de vele duurzame producten goed doordat bijna niemand allergisch is voor deze alternatieven. Zo zijn mensen vrijwel niet allergisch voor een bamboe dekbed in plaats van dons en door de vermijding van chemische producten in deodorant, kan iedereen dit ook gebruiken.