Steenstrips

Steenstrips: hoe je ze moet bevestigen en welke soorten er zijn

Wanneer je ervoor hebt gekozen dat je baksteen of natuursteen in je interieur wil verwerken, dan heb je nog een tweede optie: steenstrips. Steenstrips zijn van oorsprong dunne strips van baksteen die je veel gemakkelijker aan kunt brengen op een bestaande muur. Het traditionele metselwerk is niet nodig maar het ziet er wel zo uit. De steenstrips worden tegenwoordig ook van allerlei andere materialen gemaakt. Je kunt dan denken aan kunststof maar ook natuursteen.

Waarom steenstrips?

Steenstrips hebben een hoop voordelen ten opzichte van normale stenen muren. Een stenen muur in je huis is leuk, maar kan jij zelf ook metselen? Veel mensen kunnen dit niet. Steenstrips hebben daarom een paar grote voordelen:

  • ze zijn zelfklevend of gemakkelijk te lijmen
  • je kunt ze dus zelf bevestigen als je wil
  • ze zijn vaak goedkoper, met name als het om natuursteen gaat
  • ze zijn lichter
  • ze gaan lang mee

Zoals je ziet, hebben steenstrips dus een hoop voordelen. Maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan het gebruik van steenstrips? Helaas wel. Lees gauw verder om te ontdekken of ze van toepassing zijn voor jou.

De nadelen van steenstrips

Ondanks het  feit dat de keuze voor steenstrips inderdaad gepaard gaat met heel wat interessante voordelen dient er ook rekening mee te worden gehouden dat je geconfronteerd kan worden met enkele nadelen. Allereerst het probleem van de spouwmuur. Je moet oppassen met het gebruik van de meeste steenstrips in combinatie met een spouwmuur. Deze moet je namelijk eerst heel goed laten isoleren voor je ervoor kiest om de gevel af te werken met steenstrips. Want ja, steenstrips kun je ook prima buitenshuis gebruiken. Dan is goede isolatie echter wel extra belangrijk. 

Steenstrips

Vergunningen

Tot slot is het goed om te weten dat je in sommige gevallen een vergunning nodig hebt voor het aanbrengen van steenstrips aan de buitenkant van het pand. Dit kan per gemeente verschillen dus het is goed om je even te verdiepen in de materie.