Interieur 5

Focus op het werk: de wetenschap van akoestiek

Akoestiek is cruciaal voor de productiviteit in open kantoorruimtes. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van afgesloten hokjes. Dit was goed voor de concentratie, maar medewerkers voelden zich hierdoor erg eenzaam en dit kwam de productiviteit niet ten goede. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van een open kantoor lay-out. Dit gaat zeker het gevoel van eenzaamheid tegen, maar het wordt hierdoor moeilijker om je goed te kunnen concentreren.        Door het open ontwerp galmen geluiden door de hele ruimte heen.  Door een goede akoestiek kan dit worden tegen gegaan. Maar wat zijn de mogelijkheden tot het akoestiek kantoor verbeteren?

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die gaat over geluid. Geluid bestaat uit trillingen in de lucht. Met Akoestiek bedoelen we de invloed die de ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Hoe minder obstakels, hoe verder het geluid kan reizen. Of een ruimte een goede of slechte akoestiek heeft, hangt af van het doel van de ruimte. In een concertzaal of theater wil je dat het geluid door de hele zaal te horen is. Op een kantoor is dat net even wat anders. Gelukkig zijn er manieren om de akoestiek af te stemmen op de behoeften van je medewerkers.

Akoestiek op kantoor

Maar wat is de ideale akoestiek op kantoor? Hoe kunnen we het akoestiek kantoor verbeteren? Ideaal zou je willen dat het geluid niet door de hele ruimte galmt, en dat medewerkers geen last van elkaar hebben. Dit kan worden gerealiseerd door de ruimte op te splitsen in kleinere ruimtes. Dit lijkt misschien op de hokjes strategie van vroeger, maar met het verschil dat we niet iedere medewerker een apart hokje geven.  Een andere manier is om stilte- of vergaderruimtes te creëren. Deze stilteruimtes geven medewerkers de mogelijkheid om zich aan de chaos te onttrekken en zich te concentreren op de taak die voor ze ligt.

Als deze stappen niet toereikend zijn is het een optie om je te verdiepen in speciaal akoestisch materiaal. Deze materialen zijn door professionals ontworpen om geluid te absorberen om ruis zoveel mogelijk tegen te gaan.